Wystroj swiateczny

Zaczęty przez ccrash, Grudzień 04, 2007, 19:40:56 pm

« poprzedni - następny »

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

ccrash

Orientujecie sie skad moge pobrac update do bazy z takim wystrojem ?

ccrash


roco

Grudzień 06, 2007, 00:09:27 am #2 Ostatnia edycja: Grudzień 06, 2007, 04:21:29 am by roco
A ja mam odwrotną propo.. nie usuwaj hehe

Własnie bawię się "wystrojem świątecznym".. może to żadne hallo, ale coś co nawiązuje..

Jest to spadający i jednocześnie migoczący płatek śniegu.., tzn jest ich kilka i spadają z góry.., niczym prawdziwy śnieg..

Płatek wyglada tak:



Efekt można zobaczyć albo na moim forum: http://ricoroco.com/forum/ albo w mojej testowalni dla TinyPortal, tu: http://tp.ricoroco.com, ale trzeba wybrac skórkę tę ostatnią czyli "TPstyle_11"

Edytujemy skórkę w której chcemy zastosować ten efekt, a konkretnie "index.temlate.php"

Wyszukujem ten fragment:


// The following will be used to let the user know that some AJAX process is running
echo '
<div id="ajax_in_progress" style="display: none;', $context['browser']['is_ie'] && !$context['browser']['is_ie7'] ? 'position: absolute;' : '', '">', $txt['ajax_in_progress'], '</div>
';
// TinyPortal
     if($context['TPortal']['fixed_width']!=0)
             echo '</td></tr></table>';
// end
echo '
//tu wklejamy ścieżkę do skyptu..
</body></html>';
}


I przed "</body></html>" wklejamy kawałek kodu:

<script language="JavaScript" type="text/javascript" src="', $settings['default_theme_url'], '/snow.js"></script>

Będzie po wklejce wyglądało tak:


// The following will be used to let the user know that some AJAX process is running
echo '
<div id="ajax_in_progress" style="display: none;', $context['browser']['is_ie'] && !$context['browser']['is_ie7'] ? 'position: absolute;' : '', '">', $txt['ajax_in_progress'], '</div>
';
// TinyPortal
     if($context['TPortal']['fixed_width']!=0)
             echo '</td></tr></table>';
// end
echo '
<script language="JavaScript" type="text/javascript" src="', $settings['default_theme_url'], '/snow.js"></script>
</body></html>';
}


Oczywiście trzeba do folderu z defaultową skórką wrzucić skrypt "snow.js" i najlepiej sam płatek.. jak narazie skrypt wyświetla ten płatek ode mnie, a chodzi o to, żeby każdy wyswietlał od siebie.., zreszta mi tam rybka.. nic nie waży.. Ten kawałek kodu JS można użyć na dowolnej skórce..


Sam sktypt, kiedy go się wyedytuje ma na samej górze różne ustawienia.. np:

<!-- The Script -->
var no = 9; // liczba płatków
var speed = 35; // im mniejsza liczba tym szybciej się porusza
var snowflake = "http://ricoroco.com/forum/Themes/default/t_snow.gif"; // plik z płatkiem
var ns4up = (document.layers) ? 1 : 0; // wybór przegladarki
var ie4up = (document.all) ? 1 : 0;
var dx, xp, yp;
var am, stx, sty;
var i, doc_width = 800, doc_height = 600;


Możemy więc wpływać na ilość płatków i ich szybkość poruszania..


Po zimie, usunie się tylko linijkę kodu i cześć..
Można oczywiście się pobawić i wrzucić w innym miejscu, hehe np. tam gdzie po lewej box z Userem.. i będzie padać śnieg tylko tam..
Można zmienić tego gifka na cokolwiek innego np. sylwestrowe baloniki itp..

..może to nic wielkiego, ale zapewne sprawi że będzie odrobinę świąteczniej..

BTW. czy ktos może pomóc przetłumaczyc to na Angielski, ponieważ chciałem ten skryp wrzucić do Bloc'a na TP.., please?

Okay, miłej zabawy :)
roco


PS; @Nolt, co myslisz, o ile to cos ciekawego, żeby dać ten skrypcik na forum smf.pl, choćby z tego powodu, że jest niezwyle prosty do zaadoptowania..?

EDIT:

O! cholercia.. sorry, zmylił mnie @ccrash hehe nie ten dział.., ale sryp, choc dostosowałem do SMF i TP, zadziała na kazdej stronie.., tylko ścieżki trza wtedy poprawić..
BTW. swoja łamana i do d.. angielszczyzną dopisałem się do podobnego topa u @Bloc'a hehe ja mam ten skryp ze 3 lata, albo i dłużej..

EDIT II

Sorry, ale zwrócono mi uwagę u Bloc'a, że skrypt nie działa pod FireFoxem, poprawiłem więc skrypt i podmieniam, w załączniku powinien teraz być plik: "snowscriptOK.js" i jest to poprawiony skrypt, który działa pod wszystkimi przegladarkami.. sorry
:)

Nolt

Dość ciekawe :) na pewno przetestuję ten skrypcik, a może i pojawi się tutaj :P
PMIĘTAJ O KORZYSTANIU Z OPCJI SZUKAJ
nie udzielam pomocy poza forum i na PW

roco

Grudzień 06, 2007, 09:38:45 am #4 Ostatnia edycja: Grudzień 06, 2007, 09:40:48 am by roco
Trochę pogmatwałem, ale to bardzo proste, jedna linijka kodu, ..na święta, a poświętach się wytnie.. Dobrze że napisałem u Bloc'a, bo ktoś sqmał, że ten skrypt nie działa pod FF, więc pozmieniałem co potrzeba itp, i uaktualniłem, i tu u Ciebie również podmieniłem załącznik ze skryptem na dobrze działający..

Tam w samym skrypcie można wpływać na drobiazgi, to też się może przydać..

Mam nadzieję, że się komu nada, a Twoje TP i tak jest jakby "niebiańskie" hehe powinieneś choć na święta wrzucić płatka
:)

BTW. Coś dziwnie skacze Ci ta stronka, jakby co było nie podomykane, albo co.. powyrzucałeś skrypty na zenątrz?

Pozdrawiam :)
roco

Nolt

Testowałem twój skrypcik i :P chyba coś źle robię :D Tak to wygląda u mnie na localhost:
// The following will be used to let the user know that some AJAX process is running
echo '
<div id="ajax_center"><div id="ajax_in_progress" style="display: none;', $context['browser']['is_ie'] && !$context['browser']['is_ie7'] ? 'position: absolute;' : '', '">', $txt['ajax_in_progress'], '</div></div>
<script language="JavaScript" type="text/javascript" src="', $settings['/Themes/sMOOth-LT114v2_tp'], '/snow.js"></script>
</body></html>';

I niestety nie działa :P chyba źle podaję ścieżkę, no ale próbowałem na różne sposoby :)
PMIĘTAJ O KORZYSTANIU Z OPCJI SZUKAJ
nie udzielam pomocy poza forum i na PW

roco

Grudzień 06, 2007, 20:40:47 pm #6 Ostatnia edycja: Grudzień 06, 2007, 20:47:00 pm by roco
To prawda!
Nie zmieniaj tego, po prostu wrzuć do skórki defaultowej sam skrypt "snow.js" a wkodzie dowolnej template wpisz ten kawałek kodu:

<script language="JavaScript" type="text/javascript" src="', $settings['default_theme_url'], '/snow.js"></script>

Gdzie najlepiej? Ja sądzę i u mnie się to sprawdza, przed znacznikami </body></html>

I podałem że w skórce defaultowej byłoby to tu:

// The following will be used to let the user know that some AJAX process is running
echo '
<div id="ajax_in_progress" style="display: none;', $context['browser']['is_ie'] && !$context['browser']['is_ie7'] ? 'position: absolute;' : '', '">', $txt['ajax_in_progress'], '</div>
';
// TinyPortal
     if($context['TPortal']['fixed_width']!=0)
             echo '</td></tr></table>';
// end
echo '
<script language="JavaScript" type="text/javascript" src="', $settings['default_theme_url'], '/snow.js"></script>
</body></html>';
}



Ale mówiłem, że podaje to do skórki defaultowej, Ty chcąc wkleić to do siebie i chcąc mieć ten efekt na tej właśnie skórce, której właśnie używasz, musisz tylko wkleić, niczego nie zmieniając, tą jedną linijkę kodu do swojej template..
..niestety widze tylko to w wersji klienckiej, czyli interpreter browsera => kod xhtml, a nie w wersji server => czyli php..

Daj to po prostu w swojej skórki przed </body>, albo przed Ajaxem.., ale wiesz doklej to jakoś z sensem czyli uważaj na apostrofy.. " ' "

Albo wrzuć jak u Ciebie wyglada, bo jeśli to, co wkleiłeś to kawałek Twojej skórki, to wyglada dobrze, tylko wklej właściwy kawałek kodu.., ten ode mnie, a do skórki defaultowej wrzuć sktypta..

easy czyli po wrzucie adres sryptu powinien byc taki!:
http://www.wizzi.pl/Themes/default/snow.js

I to wszystko, podmień linijkę i wrzuć skrypt do defaultowej skórki, wsio! and Viola!

hehe mam nadzieję, że pomogłem, jakby co, to pytaj, ..powiem jak na spowiedzi.. ;)

Pozdrówka :)
roco

Nolt

PMIĘTAJ O KORZYSTANIU Z OPCJI SZUKAJ
nie udzielam pomocy poza forum i na PW

roco

Super! :)

Tylko troche pada do wysokości okna, ale to napewno wina template i jej własnych skryptów..

Można w samym skrypcie zamiast tego linku do graficzki płatka, który wyświetla ode mnie, można wrzucić płatek do siebie albo gdziekolwiek, np. na imageshack.us .., ale to żeby np. zmienić płatka.., W załączniku kopsnę trochę róznych innych płatków, może kto co sobie dobierze..

Cieszę się, że zrobiło sie tu świątecznie! :)
roco

Nolt

Grudzień 08, 2007, 15:49:36 pm #9 Ostatnia edycja: Grudzień 08, 2007, 15:51:35 pm by Nolt
Racja, ale zapomniałeś dodać że jeśli użytkownik chce aby jego płatek był wyświetlany musimy skonfigurować plik snow.js:

  //Configure below to change URL path to the snow image 
  var snowsrc="http://localhost/Themes/default/t_snow.gif"  <=tu wpisujemy ścieżkę z płatkiem
  // Configure below to change number of snow to render
  var no = 9;
  // Configure whether snow should disappear after x seconds (0=never):
  var hidesnowtime = 0;
  // Configure how much snow should drop down before fading ("windowheight" or "pageheight")
  var snowdistance = "pageheight";
  //Configure the speed - more is slower!
  var speed = 100

Dodam jeszcze że skrypt który opublikowałeś ma twoją ścieżkę płatka czyli w rzeczywistości jeśli usuniesz .gif płatka od siebie z forum, zniknie także u każdego kto korzysta z twojego skryptu :)

Co do problemu wyświetlania u mnie płatków, może wystarczy zmienić snowdistance z pagehight na windowheight ?
PMIĘTAJ O KORZYSTANIU Z OPCJI SZUKAJ
nie udzielam pomocy poza forum i na PW

roco

Grudzień 08, 2007, 17:05:44 pm #10 Ostatnia edycja: Grudzień 08, 2007, 17:10:07 pm by roco
hehe właściwie mówiłem o tym na początku, że płatek jest wyświetlany ode mnie.. wiesz jak to jest z ludźmi zaraz będa pytać dlaczego im nie wyświetla itp.. taki gifek nic nie waz, a moje konto na hostingu to 50GB i 900GB transferu/rok ile może wyświetlać milionów ludzi ode mnie, żeby załatwić mnie na transferze hehe loozik..

Nie wiem czy czytałeś co pisałem na ten temat u Bloc'a..

Ale masz rację - w górnej części skryptu jest config i faktycznie możemy wpływać na różne rzeczy z tym płatkiem, ale to dla tych którym się chce..

Myślę, że fajniej jest kiedy tych płatków jest np. 7, a nie jak ustawiłem 9, a było i tak więcej.. dołożyłem tam speed i im większa liczba tym woniej spadają te płatki..

Dałem trochę płatków ode mnie, ( w załączniku), i jeśli ktoś chce sobie zmienić, to może np. wrzucić do siebie i np. obok skryptu, czyli do defaultowej skórki i tam dać, tzn. do tego płatka - linka absolutnego, tak jak ja to zrobiłem.. To właściwie był tylko wzór, ale bez obaw hehe domenę mam wykupione na 5lat i jestem "życiowym Człowiekiem", - nie usunę płatka hehe, ale może powinienem to opisać na forum smf?, a może ty byś to zrobił, podając ten konfig, jak tu, + załączając ten załącznik, który u ciebie załączyłem? Wiesz, tam jakieś dzieci Neo piszą i trochę mnie denerwują co poniektórzy, a jestem naprawdę hmm miłym gościem :)

Z tym dystansem, to niestety własne expirients.., zatrzymuje się tylko u ciebie i proszę, żebyś testowo zastosował ten skrypt u siebie na demo template, na którejś z nich i zobaczył.. mi się wydaje że to kwestia wyłącznie tej skórki.. Ma ona oczywiście bardzo fajny i miły dla oka bajerek w postaci tego płynnie przesuwającego się menu, ale wychodzi na to, że coś za coś.. Nie mam chwilowo czasu, ale trzeba by ten skrypt przetestować na poprawność kodu.., może jaki mały bzdecik ma taki duży wpływ na resztę..
Wiesz co się dzieje ze stronką, kiedy nie dasz w php jednego a'postrofa (')? hehe stronki nie ma.. Ale JavaScripts są również wrażliwe na poprawność kodu..

Bez obaw, oczywiście lepiej by wyło, żeby każdy pobrał sobie płatki i wyświetlał od siebie, ale ja nie zdejmę płatka więc spoko hehe

Pozdrawiam :)
roco